De Dansers educatie

“Dansen betekent je energie en intuïtie laten stromen. Naar dans kijken betekent een emotioneel verhaal mee-maken met je eigen fantasie en belevingswereld. Aan een dansvoorstelling werken betekent vertrouwen, samenwerken, verantwoordelijkheid nemen en je kwetsbaar opstellen naar elkaar en je publiek. Dit is wat we delen met anderen – kinderen, jongeren en volwassenen – in onze educatie.”

Josephine van Rheenen, artistiek leider en choreograaf De Dansers

De Dansers is expert in de eerste kennismaking met dans en ontmoet kinderen, jongeren en (jong)volwassenen in theaters, op festivals en op scholen over de hele wereld. De Dansers gelooft in het bijzonder in de waarde van dans vanaf jonge leeftijd. Dan zit je lichaam vol beweging, vráágt om rennen, springen en aanraken. Dan moet in je brein de fantasie op hol kunnen slaan. 

Er valt veel meer aan dans te ontdekken dan wat er in één voorstellingsbezoek past. Hoe is het nu om danser te zijn? Wat kun je zelf met je lichaam? Wat lees je in dat van een ander? Wat kan kijken naar kunst voor jou betekenen? Daarom zijn al onze voorstellingen voorzien van een uitgebreid educatie- en contextprogramma en initiëren we speciale outreach projecten in Utrecht. Door dans dichterbij te brengen, werkt De Dansers aan het toegankelijk maken van podiumkunsten voor iedereen en het vergroten van aandacht voor lichamelijkheid in de samenleving.

 

Aanbod

Ons educatief aanbod bevat o.a.:

  • lesmateriaal voor scholen PO, VO & SO
  • workshops (zelf dansen en dans interpreteren) op scholen en in theaters
  • maaktrajecten waarin een groep met een vakdocent zelf aan een voorstelling werkt
  • creatieve partnerschappen met scholen waarin De Dansers werkt aan doorlopende leerlijnen
  • foyer activiteiten in theaters bij familievoorstellingen én avondvoorstellingen
  • inleidingen en nagesprekken bij voorstellingen
  • projecten op maat

 

In samenwerking met KunstCentraal hebben we in het kader van Cultuureducatie met Kwaliteit een observatietool ontwikkeld voor leerkrachten. Dit geeft handvatten om tijdens een workshop van een vakdocent gericht te kijken wat er in de workshop gebeurt en hoe de leerlingen daarop reageren. Voor meer informatie, neem gerust contact op.