De Dansers 
De Dansers is een Utrechts gezelschap van dansers en muzikanten. Onder leiding van choreograaf/danser Josephine van Rheenen en componist/muzikant Guy Corneille maken en spelen ze dansvoorstellingen, of liever dansconcerten: organische samenkomsten van moderne dans en livemuziek.

De dans belichaamt, materialiseert, gaat onder de huid zitten. Muziek intensiveert en voegt een verdiepende emotionele laag toe, die resoneert in het gehoor, het geheugen en de onderbuik. De danstaal is tactiel, openhartig, zonder franje of ijdelheid. Er wordt gewerkt met grote rennende groepsbewegingen, vloerwerk vol overgave en acrobatisch partnerwerk. De muzikale toon is rauw en ongepolijst, je voelt het breken van een stem, het stuwen van een ritme.

De groep is expert in de eerste kennismaking met dans en maakt voorstellingen voor kinderen/families en voor (jong)volwassenen. Met ruim 100 voorstellingen per jaar bereikt De Dansers jaarlijks 15.000 bezoekers. In Utrecht, landelijk en internationaal, in theaters, op scholen en op festivals in de buitenlucht.

Naamloos

Let’s hug
De Dansers wil haar publiek levensecht aanraakbare lijven en een ongeremd openhartig samenzijn laten beleven. Om lijfelijkheid en verbinding een plaats te geven in de samenleving; tegenwicht te bieden aan het virtuele, het oppervlakkige en het individualisme.

De Dansers gelooft in het bijzonder in de waarde van dans op jonge leeftijd. Dan zit je lichaam vol beweging, vráágt om rennen, springen, aanraken. Dan moet in je brein de fantasie op hol kunnen slaan. Wat je als kind doormaakt of juist misloopt, haal je later niet meer in.

Voorstellingen van De Dansers hebben het in zich om de levensdrift van kinderen aan te spreken en bij volwassenen vergeten verlangens naar ongeremdheid en aanraking opnieuw aan te boren.

In 2014 volgden Josephine van Rheenen en Guy Corneille oprichter en choreograaf Wies Merkx op als artistieke leiding van De Dansers. Daarvoor had het drietal samengewerkt en het genre van dansconcerten ontwikkeld in choreografieën van Merkx als Café Ed Sanders, DroomstadROSES en in 2015 The Basement.

Het werk van De Dansers omvat:

  • familievoorstellingen die in theaters en op scholen door heel het land bewegingsdrift aanwakkeren.
  • volwassen voorstellingen die op zowel toonaangevende danspodia als (pop)festivals bezoekers verleiden, ook als ze nog niet bekend met dans waren.
  • voorstellingen op locatie in volmondig dialoog met de omgeving, op festivals als Oerol.
  • internationale tournees: in 2013 en 2014 was De Dansers één van de drie meest bereisde Nederlandse dansgezelschappen.
  • educatie, in het bijzonder in de diepgaande partnerschappen met Utrechtse scholen in het kader van Cultuureducatie met Kwaliteit. Bekijk hier het educatie aanbod 2018-2019.

De Dansers heeft een ANBI-status en hanteert de CAO Theater en Dans.
Lees hier onze jaarverslagen: 2014, 2015, 2016, 2017, 2018 en ons beleidsplan 2017-2020.
Het bestuur van De Dansers volgt de Code Cultural Governance.
De Dansers ontvangt voor haar activiteiten en beheer subsidie van onder meer:

Structureel

FPK_LOGO-WEB-XL GU_logo_rood_rgb

Incidenteel

vsbfonds-pay-off-webJanivo-700x330

      logo FvV fonds