fbpx

De Dansers presenteert: Simon Mayer & Hannah Shakti Buhler & folkdance party

De Dansers krijgt voor één dag de sleutel van Theater Kikker als onderdeel van de Harm Lambers Bouwsteen voor bijzondere kunst in Utrecht-wisseltrofee. We ontvingen deze prijs in 2022 voor onze bijzondere bijdrage aan de verbinding tussen kunst en de stad Utrecht.

op zaterdag 8 april organiseren we in Theater Kikker onze gedroomde theateravond. Een unieke en inspirerende avond met een special guest, een goed gesprek, samen dansen en een folkdance party. Uitgenodigd is het Oostenrijkse choreografen- en performersduo Simon Mayer en Hannah Shakti Buhler, met hun voorstelling Somatic Tratata. Vooraf in een inleiding vertellen Guy en Josephine van De Dansers waarom ze geïnspireerd zijn door deze makers. Na de voorstelling word je meegenomen in de werkpraktijk van Simon en Hannah. Ze vertellen over het maken van de voorstelling en gaan samen met het publiek aan de slag met de Pizzica en Schuhplattler, traditionele volksdansen waar zij zich voor de voorstelling in hebben verdiept. Een nagesprek meets pop-up volksdansworkshop dus, én je mag zelf met de voetjes van de vloer. Dat kan niet anders dan eindigen in een folkdance party tot in de kleine uurtjes.

 

“Wij hebben Simon Mayer in 2010 voor het eerst gezien op Sziget Festival en zijn sindsdien fan. Zijn voorstellingen inspireren ons, omdat hij dans, muziek, humor en emotie samen laat komen. Je voelt de levenslust door zijn voorstellingen heen sijpelen en dat maakt zijn meest abstracte, folkloristische of weirde dans-muziek-voorstellingen compleet relateerbaar. Deze inspiratie willen we graag met Utrecht delen.” – Josephine en Guy

 

Over de voorstelling: Somatic Tratata – Rhythm, Rapture and Romance
Adem, stem en beweging zijn de drie elementen van Somatic Tratata. Simon Mayer en Hannah Shakti Bühler maken een speelveld waarin de grenzen van het lichaam en de geest worden opengebroken. Alles vloeit in elkaar over en wordt opnieuw bekeken. Op speelse wijze transformeren de twee hun (gender) rollen en identiteit. Livemuziek maken ze met beweging, ritme en ademhaling. Het is een performance, een ritueel, een dansconcert dat tradities vermengt. Je kan Zuid-Italiaans Tarantisme herkennen, maar ook de volkscultuur van het Alpengebied; Pizzica en Schuhplattler. Simon en Hannah tonen dit alles in spel, in worsteling en bovenal in liefde voor lichamen die bewegen.


“De Dansers ontvangt deze kunstprijs vanwege hun consequente artistieke koers, die met zijn evenwaardigheid van muziek en dans zowel oorspronkelijk is als kwalitatief van hoog niveau. De Dansers is een waarlijk open gezelschap, dat kwetsbaar durft te zijn door zijn eigen praktijk veelvuldig te spiegelen aan die van anderen, ook van meer ervaren makers.” – Uit het juryrapport van De Harm Lambers Bouwsteen voor bijzondere kunst in Utrecht

 

Over de Bouwsteen
De Harm Lambers Bouwsteen voor Bijzondere Kunst in Utrecht is een initiatief van theatermakers Paul Feld en Erik Snel in samenwerking met Theater Kikker. De prijs is bedoeld voor Utrechtse kunstenaars en collectieven, die een verbinding zoeken tussen kunst en de stad.
De initiatiefnemers: “Harm was een van de bouwmeesters van het theaterklimaat in Utrecht dat zich al decennia kenmerkt door bijzondere samenwerkingen. Met deze prijs willen we niet alleen Harm zelf eren, maar ook de nalatenschap vieren van hem als onvermoeibare verbinder tussen makers, podia, kunstdisciplines en de stad.”

Volgende voorstellingen

Speellijst