© Moon Saris

Educatie & participatie
De Dansers is een Utrechts gezelschap dat dansconcerten maakt: organische samenkomsten van energieke moderne dans en rauwe livemuziek. Hun danstaal is fysiek, eerlijk, energiek, rauw, vol risico, overtuigend, rijk aan acrobatisch partnerwerk en intuïtief. De Dansers gelooft in voorstellingen die ongeremdheid aanwakkeren en inspireren tot samenzijn, om lijfelijkheid en verbinding een plaats te geven in de samenleving. De groep is expert in de eerste kennismaking met dans en maakt voorstellingen voor kinderen, families en (jong)volwassenen, die spelen in theaters, op festivals en op scholen over de hele wereld.

De Dansers gelooft in het bijzonder in de waarde van dans vanaf jonge leeftijd. Dan zit je lichaam vol beweging, vráágt om rennen, springen en aanraken. Dan moet in je brein de fantasie op hol kunnen slaan. Je kan de verbeeldingskracht leren inzetten als bron van energie en inspiratie.

De ervaring begint ver voor het kaartje gescheurd wordt en houdt niet op bij het applaus. De Dansers zet zich in om de beleving van het lichaam te activeren, d.m.v. van kwalitatieve en innovatieve danseducatie verbonden aan artistiek hoogstaande voorstellingen van het gezelschap. Hierbij wordt de levensdrift van kinderen aangesproken en boort het bij volwassenen vergeten verlangens naar ongeremdheid en aanraking opnieuw aan.

Foto: De Vrijstaat

De verdieping van het thema van de voorstelling komt terug in de diverse activiteiten. Fysicaliteit, fantasie en plezier in beweging staan centraal. Er wordt gewerkt aan samenwerken, jezelf uit (durven) drukken, risico & (zelf)vertrouwen, volledige overgave, verbeeldingskracht en associatief denken. Bij een langer traject komt ook de theatrale ervaring en het presenteren aan bod. We streven ernaar deelnemers een fysieke beleving te geven waardoor ze zichzelf verrassen, elkaar en de dans ontmoeten, en de nieuwe ontdekkingen mogelijk al kunnen delen met elkaar.

Op de scholen zelf zaaien we bij de leerlingen bewegingsdrift, een vertrouwen in zichzelf, een begrip van wat dans kan zijn en een intieme vriendschap tussen de deelnemers, die er vaak eerst niet was. Op die manier wordt er een basis gecreëerd voor toekomstige bezoekers of beoefenaars van dans. Daarnaast kietelt zij nog veel meer kinderen en families bij voorstellingen en educatieve activiteiten in heel het land en daarbuiten. Het actief betrekken van een jong publiek bij de voorstellingen van De Dansers stimuleert een enthousiasme voor dans en een besef van de waarde en invloed van het lichaam.

Alle voorstellingen zijn voorzien van een uitgebreid educatie- en contextprogramma waarbij het werk en de werkwijze van het gezelschap centraal staat en tools voor verrijking worden geboden.

Voor meer informatie, neem contact op met Sanne Wichman sanne[at]dedansers.com