fbpx

Fast Forward

Guy Corneille & Josephine van Rheenen in Fast Forward-traject van het Fonds Podiumkunsten

In 2024 zijn Guy Corneille en Josephine van Rheenen het Fast Forward-traject gestart. Een tweejarig programma van het Fonds Podium Kunsten om talentvolle mid-career-makers de gelegenheid te bieden hun vleugels internationaal uit te slaan. Door samen te werken met toonaangevende makers in het buitenland werken ze aan hun persoonlijke artistieke ontwikkeling, internationale positionering en netwerkverbreding.

Guy en Josephine werken samen met de internationale makers Jan Martens en Femke Gyselinck van het Antwerpse dansgezelschap GRIP en de Oostenrijkse choreograaf Simon Mayer. Net als De Dansers, stellen zij dans en muziek centraal in hun werk, op een manier die niet in Nederland te vinden is. Met het Brusselse jeugdpodiumkunstenhuis BRONKS onderzoeken ze wat de nieuwe inzichten kunnen betekenen in het kader van werk maken voor jong publiek

 

“Met elk van deze drie dansmakers, die ieder een uitgesproken eigen werkpraktijk hebben, voelen we een krachtig verwantschap op het gebied van menselijke expressiviteit en nauwe vervlechting met muziek. Juist die combinatie van verwantschap en verschil maakt dat we hun werkpraktijk beter willen leren kennen.”

 

Het Fast Forward traject willen Guy en Josephine gebruiken om hun signatuur van het dansconcert door te ontwikkelen en van nieuwe input te voorzien. Dit gaan ze doen aan de hand van deze twee onderzoeksvragen:

  • Hoe kan het dansende lichaam in ons werk meer/andere muzikale expressie krijgen?
  • Hoe kan folk art/folklore dans onze signatuur van het dansconcert verder verrijken? Ze zijn benieuwd naar nieuwe presentatievormen geïnspireerd door folk art, buiten de isolatie van het theater, waarin rollen van ‘performer’ en ‘toeschouwer’ nog meer kunnen versmelten.

In het eerste jaar dompelen ze zich onder in het werk van de partners, met het bezoeken van repetities en het deelnemen aan uitvoeringen. In het tweede jaar houden ze hun eigen werkpraktijk tegen het licht in research- residenties met deze makers in België̈ en Oostenrijk. In de laatste residentie, bij de derde partner, het Brusselse jeugpodiumkunstenhuis BRONKS, zetten ze nog een stap door te onderzoeken wat al deze input kan betekenen in het kader van werk maken voor jong publiek.