fbpx
THE BASEMENT - Photo: Joerg Metzner

The Basement

i.s.m. Theater Strahl (DE) / choreografie Wies Merkx

Zes jonge mensen die overduidelijk niet met elkaar om kunnen gaan. De één omhelst, de ander verstart; de één zingt, de ander duwt hem weg. Het volgende moment zijn de rollen weer omgedraaid. Verwarrend, frustrerend, op het punt om elk moment te escaleren — zo stapelen de ontmoetingen zich alsmaar op. Steeds intenser, steeds uitputtender, steeds verslagener.

Met The Basement maakte choreograaf Wies Merkx een wanhopige toenaderingspoging van mensen die niemand meer dichtbij kunnen laten komen — die wel verlangen naar de nabijheid van een ander, maar hen vervolgens van zich af duwen, van zich afbijten. In het beschermen van hun kwetsbaarheid, helpen ze al hun kansen op toenadering om zeep. Zes dansers en muzikanten, alleskunners, geven hen een stem en een lichaam, met fel, onverbiddelijk partner- en vloerwerk, schrijnende theatrale situaties – haast komisch in hun onbeholpenheid – en pijnlijk melancholische songs.

The Basement biedt uiteindelijk troost, door tot het uiterste te gaan in een poging tóch een barstje in het harnas te breken — en hopelijk een klein lichtstraaltje binnen te laten.

“Een sterk stuk danstheater, dat de adolescente gevoelswereld serieus neemt en je zo heerlijk onverbloemd omver blaast dat je er snel meer van wil beleven.” ★★★★★ (Christine Matschke, Zitty Berlin)

Aantrekkelijk, meeslepend, zonder opgeblazen choreografieën.” (livekritik.de)

★★★★ – Fritz de Jong, Het Parool

“een adembenemende voorstelling” (cleeft.nl)

Gouden Krekel meest indrukwekkende podiumprestatie
In de categorie ‘meest indrukwekkende podiumprestatie in het jeugdtheater’ ontvangt muzikant, componist en danser Guy Corneille een Gouden Krekel 2017 voor zijn multi-performance in The Basement (12+) van De Dansers, Theater Strahl en Wies Merkx.

De jury over Guy Corneille: ‘Guy Corneille is muzikant, componist, singer-songwriter en performer: een multi-talent dat vanzelfsprekend en gemakkelijk schakelt tussen dans en muziek. Geen van deze disciplines strijdt bij hem om voorrang. Een geboren kunstenaar die het fenomeen dansconcert van nieuwe, verse inhoud voorziet.’http://www.vscd.nl

Concept en choreografie Wies Merkx

Performers Guy Corneille, Daan Crone/Ruben van Asselt, Claire Lamothe/Reut Aviran, Enrico Paglialunga/Blazej Jasinski, Wannes de Porre, Josephine van Rheenen

Muziek Guy Corneille, Daan Crone (La Corneille)

Licht ontwerp Wies Merkx, Werner Wallner

Projectleiding Cornelia Baumgart, Cees van Gemert


Volgende voorstellingen

Speellijst