Maatwerk

Op aanvraag kijken we graag samen naar de mogelijkheden om een project te maken dat precies past en aansluit bij de doelgroep, het thema, de periode en de locatie. Hieronder een paar voorbeelden ter inspiratie:

 

Smaakmakers

Smaakmakers is een dansinvasie in de school: een schoolvoorstelling, nagesprek en dansworkshop in één. Het is speciaal ontwikkeld om op een laagdrempelige manier dans naar scholen toe te brengen en overal eetlust voor dans op te wekken. Het programma van één uur vindt plaats op school, voor kleine groepen van max. 40 leerlingen. Smaakmakers is een dansproeverij die smaakt naar meer.

Het hart van Smaakmakers is een korte dansvoorstelling (ca 15 min), die gepresenteerd wordt in de gymzaal. Direct daarna ga je met de dansers in gesprek. Wat heb je gezien? Waar denk je aan? Herken je wat een klasgenoot vertelt? Tot slot ga je zelf dansen, samen met de dansers en aan de hand van dansopdrachten waarin je alle inspiratie en bewegingsenergie kan gebruiken die je tot dan toe hebt opgedaan. Smaakmakers wordt begeleid door een professionele dansdocent van De Dansers en het nagesprek en de workshop worden aangepast op de doelgroep (onderbouw/middenbouw/bovenbouw PO, onderbouw VO of SO).

  • Maximum deelnemers: 40 leerlingen (1 á 2 klassen)
  • Uitvoerbaar 2 á 3 keer per dag
  • Duur: 1 uur
  • Locatie: afgesloten ruimte van minimaal 7×10 meter, zoals gymzaal of speelzaal

Smaakmakers kan worden uitgebreid met extra programma, namelijk:

  • Lesbrief met geheime dansmissies voor vooraf in de klas ( bekijk hier de lesbrief met geheime missies die horen bij de Amuse)
  • Dansworkshops of -lessenreeksen
  • Danseducatie-op-maat, aansluitend bij thema’s die in de klas worden behandeld.

 

 

Maaktraject

Naar aanleiding van een voorstelling van De Dansers gaan de deelnemers met een choreograaf aan slag. In een aantal repetities maken zij samen een korte voorstelling. Een vrijplaats voor experiment en creatie, de deelnemers doorlopen een creatief proces als dansers en werken nauw samen met professionele dansers en muzikanten. Dit project is mogelijk op scholen, in de wijk en in samenwerking met andere partners.

In 2018 maakte De Dansers Let’s Go, samen met de Ithaka Internationale Schakelklassen Utrecht, gepresenteerd tijdens het Zingende Beelden festival.

 

Partnerschap

In Utrecht heeft De Dansers een creatief partnerschap met vier scholen, een duurzame verbinding binnen Creatief Vermogen Utrecht (CmK). Ook met andere scholen ontwikkelt De Dansers langere trajecten waarin bewegen in de klas, zelf dansen, creëren en voorstellingen kijken elkaar versterken. Op die manier zaaien we bij de leerlingen bewegingsdrift, een vertrouwen in zichzelf, een begrip van wat dans kan zijn en een intieme vriendschap tussen de deelnemers.

 

 

 

Erasmus + project: Conchances

Gedurende twee jaar werken vijf verschillende organisaties uit verschillende landen binnen Europa samen om best practices in het werken in dans met diverse groepen jongeren te delen, te leren en te verkennen. In een constante uitwisseling genereren de partners nieuwe methodologieën, leren ze innovatieve technieken en ontwikkelen ze nieuwe benaderingen die worden gedeeld met dansartiesten in elk partnerland en worden weerspiegeld en verder ontwikkeld met groepen jongeren.

Conchances is een samenwerking tussen Fokus Tanz, München (DE), Curious Seed, Edinburgh (VK), Les Schini’s, Bordeaux (FR), ArtMan/AppArt, Boedapest (HU) en De Dansers/contweedancecollective, Utrecht/Arnhem (NL), elke organisatie brengt specifieke expertise en ervaring mee in het ontwikkelen van danswerk met en voor jongeren. Het doel van het project is om het potentieel van deze jongeren duurzaam te versterken, vertrouwen op te bouwen en individuele en collectieve creativiteit te inspireren. Het project heeft tot doel onderwijs, begrip en netwerken tussen de partnerorganisaties te bevorderen in de context van een door Erasmus+ gefinancierd project.