© Moon Saris

Primair Onderwijs

De Dansers voelt zich thuis bij kinderen. We houden van de energie en associatiedrift die bij kinderen hoort, bij de levensfase van groeien, spelen, ontdekken en ontwikkelen. Met schoolvoorstellingen door het hele land staan we in contact met de samenleving van de toekomst, in de hele breedte.

Momenteel zijn de onderstaande voorstellingen als schoolvoorstelling te boeken in theaters of in gymzalen (klik op de afbeelding voor meer informatie, gratis lesmateriaal en workshop aanbod).

 

campagnebeeld van de 4+ voorstelling Een Kleine Anatomie
Een Kleine Anatomie (groep 1 t/m 5)

 

foto van Smaakmakers. Een educatieproject van De Dansers

Smaakmakers (groep 1 t/m 8)
Dit dansprogramma is alleen te boeken voor in de scholen.  

 

Voor meer informatie of vragen over schoolvoorstellingen en workshops in Utrecht: neem contact op met educatie@dedansers.com. Het boeken van schoolvoorstellingen in Utrecht kan via Cultuur & School Utrecht.
Informatie, kosten en boekingen buiten Utrecht via Frontaal theaterbureau: info@frontaalbureau.com.

 

Lesmateriaal

Bij elke voorstelling is lesmateriaal gratis online beschikbaar. Het materiaal bestaat uit een lesbrief, aangevuld met beeldmateriaal. Met achtergrondinformatie over de voorstelling, over de makers en spelers, de thema’s die aan de orde komen en bijvoorbeeld opnames uit de repetitiestudio. Ook bevat het opdrachten voor in de les, als voorbereiding op én verwerking van het voorstellingsbezoek.

 

Reflectieboekje

Na het bezoek aan een voorstelling, deelname aan een workshop of lessenreeks is het goed om nog eens stil te staan bij wat er is gebeurd en samen betekenis te geven aan die ervaring. Het reflectieboekje is een handvat om het gesprek met – en tussen leerlingen uit de bovenbouw van het primaire onderwijs te faciliteren. De verschillende delen van het reflectieboekje zijn hier te downloaden.

 

Workshops

Professionele vakdocenten geven voor De Dansers workshops waarin kinderen meer over dans ontdekken. Door zelf te dansen, maar ook door samen naar dans te kijken, erover te praten en ons door dans te laten verwonderen. We bedden de schoolvoorstellingen graag in met workshops, als voorbereiding op het voorstellingsbezoek en/of verwerking achteraf: de drietrapsraket van 1. nieuwsgierigheid opwekken, 2. inspirerend voorstellingsbezoek en 3. je eigen dansvermogen ontdekken kan de creatieve energie van kinderen vleugels geven.

Workshops kunnen worden uitgebreid tot lessenseries waarin de focus kan liggen op zelf dansen, dans/kunst interpreteren of zelf een voorstelling maken. Daarnaast biedt De Dansers éénmalige, losstaande workshops als kennismaking met dans:

  • Dans in je lijf. Zien dansen, doet dansen. In diverse opdrachten gaan leerlingen met hun eigen lichaam op ontdekkingstocht en actief aan de slag met een vakdocent van De Dansers. Fantasie en plezier in beweging staan centraal. Er wordt gewerkt aan samenwerken, lichamelijkheid, jezelf uit (durven) drukken, risico & (zelf)vertrouwen, overgave, verbeeldingskracht en associatief denken.
  • Dans in je hoofd. Dans geeft ook beweging in je hoofd. Wat kun je allemaal ‘lezen’ aan een lichaamshouding of een beweging? Heeft iedereen dezelfde associatie? ‘Begrijpen’ we meer dan in eerste instantie gedacht? De klas wordt een plaats voor vrijdenken, samen bespreken we onze observaties en interpretaties en verkennen we de kracht van onze fantasie.

Foto gemaakt door Moon Saris. Foto van een workshop op de Johannesschool. Leerlingen tillen de dansdocent lachend in de lucht.

Maaktraject

De Dansers is gespecialiseerd in maaktrajecten, waarin educatie en creatie samenkomen. Leerlingen worden even écht dansers en werken niet met een leerkracht, maar met een choreograaf gespecialiseerd in werken met kinderen. We werken in een snelkookpan aan een voorstelling en oefenen onderweg de verschillende vaardigheden die bij ons vak komen kijken: o.a. bewegen, presenteren, creëren, samenwerken, verantwoordelijkheid naar de groep.

In maaktrajecten ontpoppen muurbloempjes zich tot sterren, ontdekken blaaskaken hun zachte kant en ontstaan vriendschappen die er vaak eerst niet waren. Het proces wordt in wederzijds overleg vormgegeven en de uitvoering kan besloten plaatsvinden (bijvoorbeeld voor medeleerlingen of leerkrachten, op school) of openbaar, (bijvoorbeeld voor ouders en familie op school of i.s.m. een presentatiepartner van De Dansers).

  • aantal deelnemers: in overleg
  • duur: 6-10 repetities
  • ruimte: afmeting afhankelijk van grootte groep met een vloer geschikt om te dansen, bijvoorbeeld speelzaal, gymzaal of dansstudio van De Dansers (Utrecht)

 

Leerkrachtentraining

Naast educatie voor kinderen en jongeren biedt De Dansers ook teamtrainingen aan. Kom in beweging, ervaar het zelf, zet je zintuigen open en ga naar huis met energizers voor in de klas en handvatten om voorstellingsbezoeken te begeleiden.

 

Maatwerk

Staat jouw idee voor een project hier niet bij of ben je benieuwd wat er nog meer mogelijk is? De Dansers doet vaak maatwerk in educatie. Kijk eens op onze maatwerk-pagina.

 

Contact

Voor meer informatie, vrijblijvende vragen of het boeken van ons aanbod, neem contact op met onze educatiemaker en -coördinator Sanne Wichman: educatie@dedansers.com.

logo van cultuur & school Utrecht