Theaters

Een voorstelling bezoeken is meer dan dat ene uurtje in de zaal. Het is ook de anticipatie, het in de sfeer komen en de spanning voor je naar binnen mag. Het is achteraf blijven hangen terwijl de slotscène en het applaus nog in de lucht hangen. Het zijn de vragen, verwachtingen, verbeeldingen en associaties die je hebt, van te voren én achteraf. Het is zelf zin krijgen om te dansen.

De Dansers maakt graag meer van een theaterbezoek. We ontwikkelen context-programma om theaterbezoek meer te doen beklijven en toegankelijker/aantrekkelijker te maken voor een breed publiek, zowel bij familievoorstellingen als bij voorstellingen voor volwassenen. Kinderen nemen de energie van een voorstelling klakkeloos over en die móét uitgeleefd, in het theater of in de huiskamer. Als het even kan, verwerken we de voorstelling het liefst samen in een dansworkshop: De Vloer Op of De Studio In. Bij jongeren en volwassenen brengen we een voorstelling graag nog dichterbij door inzicht te geven in het maakproces en door de thematiek van de voorstelling samen uit te diepen met een Inleiding/Nagesprek. Ten slotte ontwikkelen we bij elke voorstelling een Foyeractiviteit als laagdrempelige verrijking van het voorstellingsbezoek.

Workshops

De Vloer Op
Kun jij nooit stil blijven zitten na de voorstelling? Wacht niet langer en kom de vloer op om met ons mee te doen in het decor van de voorstelling. Bedenk samen met de dansers nieuwe bewegingen en probeer uit wat je zojuist gezien hebt. Als het even kan begeleiden we met livemuziek.

  • duur: 20 minuten, direct na de voorstelling
  • ruimte: op het podium in het decor
  • doelgroep: kinderen en evt. hun ouders
  • beschikbaar bij: Lepeltje Lepeltje

De Studio In
De Dansers nemen je mee in hun wereld vol fantasie, energie, beweging, muziek en spel. Misschien heb je al een voorstelling gezien en zit je zo vol inspiratie dat je nu zelf aan de slag wilt gaan. Of wellicht wil je lekker dansen en ben je na afloop heel nieuwsgierig geworden naar een voorstelling. Trek kleren aan waar je lekker in kunt bewegen en kom mee. Samen gaan we rollen, sluipen, tuimelen, springen, samenwerken, verhalen dansen en heel moeilijke bewegingen leren. Actief op ontdekkingstocht door het werk van De Dansers. De laatste 10 minuten doen we de deuren open en mag je iemand uitnodigen om even te komen kijken.

  • duur: 60 minuten, van tevoren of achteraf
  • ruimte: in overleg, niet in de zaal
  • doelgroep: kinderen en evt. hun ouders
  • beschikbaar bij: Lepeltje Lepeltje, VIER, Hotel Hierwaardaar, Shake Shake Shake en Hold Your Horses (alleen VO-klassen)

 

Inleiding & nagesprek

Voordat de voorstelling begint gaat choreograaf Josephine van Rheenen met het publiek in gesprek. Een moderator van De Dansers of het theater stelt vragen over o.a. het maakproces, inspiratie en thematiek aangevuld met vragen uit het publiek. Zo krijg je context om met een ruimere blik naar de voorstelling te kijken, zonder dat er iets van de voorstelling wordt verklapt.
Na afloop van de voorstelling de spelers en/of choreograaf ontmoeten kan ook. Onder leiding van een moderator van De Dansers of het theater kan het publiek alles vragen over de voorstelling en wat eraan voorafgaat. Samen evalueren wat we hebben gezien brengt verdieping en geeft een extra laag aan de voorstelling.

 

Foyer activiteiten

Trek me aan en grijp me vast. Ik omhels je. Draai me rond en vouw me dubbel. Ik heb je. Twee neusje in mijn zachte stof verstopt, armen uitgestrekt en een been omhoog. Je komt misschien in de knoop te zitten maar gelukkig val je altijd zacht. Ik vang je, ik knuffel je. – Het Knuffelmatras

Bij de voorstellingen bieden we ook een activiteit aan voor in de foyer. Dit kan variëren van een beeldende maak-activiteit aan tafel waarbij je transformeert in een speler uit de voorstelling, tot een bewegingsactiviteit waarbij je met een decorstuk dwars door de foyer gaat. Hieronder een greep uit de mogelijkheden:
  • Bij de voorstelling Lepeltje Lepeltje was het Knuffelmatras een programmaonderdeel in de foyer.
  • Bij de voorstelling Shake Shake Shake kon door bezoekers zelf een informeel nagesprek worden geïnitieerd door gebruik te maken van etiket-vragen. Voor meer informatie download hier de instructie en de vragen zelf.