Voortgezet onderwijs

De Dansers voelt zich thuis bij leerlingen. We houden van de energie en associatiedrift die bij leerlingen hoort, bij de levensfase van groeien, ontdekken en ontwikkelen. Met schoolvoorstellingen door het hele land staan we in contact met de samenleving van de toekomst, in de hele breedte.

Momenteel zijn de onderstaande voorstellingen als schoolvoorstelling te boeken in theaters of in gymzalen (klink op de afbeelding voor meer informatie, gratis lesmateriaal en workshop aanbod).

Shake Shake Shake

Interesse in het boeken van voorstellingen of workshops? Neem contact op met sanne@dedansers.com.

Lesmateriaal

Bij elke voorstelling is lesmateriaal gratis online beschikbaar. Het materiaal bestaat uit een lesbrief, aangevuld met film- en beeldmateriaal. Met achtergrondinformatie over de voorstelling, over de makers en spelers, de thema’s die aan de orde komen en bijvoorbeeld opnames uit het repetitielokaal. Ook bevat het opdrachten voor in de les, als voorbereiding op én verwerking van het voorstellingsbezoek.

Workshops

Professionele vakdocenten geven voor De Dansers workshops waarin leerlingen meer over dans ontdekken. Door zelf te dansen, maar ook door samen naar dans te kijken, erover te praten en te interpreteren. We koppelen graag schoolvoorstellingen aan workshops, als voorbereiding en/of verwerking achteraf: de drietrapsraket van 1. nieuwsgierigheid opwekken, 2. inspirerend voorstellingsbezoek en 3. je eigen dansvermogen ontdekken kan de creatieve energie van leerlingen vleugels geven.

Workshops kunnen worden uitgebreid tot lessenseries waarin de focus kan liggen op zelf dansen, dans/kunst interpreteren of zelf een voorstelling maken. Daarnaast biedt De Dansers éénmalige, losstaande workshops als kennismaking met dans:

  • Dansactief. Vanuit een voor- of nabeschouwing op de voorstelling gaan jongeren zelf actief aan de slag met dansopdrachten van De Dansers. Samenwerken, fysicaliteit en plezier in beweging staan centraal. Er wordt gewerkt aan jezelf uit (durven) drukken, risico & (zelf)vertrouwen, overgave, verbeeldingskracht en associatief denken.
  • Dansverwoord. Dans geeft beweging in je lijf, maar ook in je hoofd. Wat zie je? Wat herken je? En als je het van de andere kant bekijkt? Hoe kun je dans interpreteren? Hebben we allemaal dezelfde ervaring? De klas wordt een plaats voor vrijdenken. De leerlingen gaan op ontdekkingstocht in hun eigen beleving en ervaring. Vaak ‘begrijp’ je meer dan je in eerste instantie denkt. Deze lessen zijn gebaseerd op o.a. Visual Thinking Strategies en de methode van Barrett.

Foto: Moon Saris

Maaktraject

De Dansers specialiseert zich in maaktrajecten, waarin educatie en creatie samenkomen. Leerlingen worden even écht dansers en werken niet met een leerkracht, maar met een choreograaf gespecialiseerd in werken met kinderen. We werken in een snelkookpan aan een voorstelling en oefenen onderweg de verschillende vaardigheden die bij ons vak komen kijken: o.a. bewegen, presenteren, creëren, samenwerken, verantwoordelijkheid naar de groep.

In maaktrajecten ontpoppen muurbloempjes zich tot sterren, ontdekken blaaskaken hun zachte kant en ontstaan vriendschappen die er vaak eerst niet waren. Het proces wordt in wederzijds overleg vormgegeven en de uitvoering kan besloten plaatsvinden (bijvoorbeeld voor medeleerlingen of leerkrachten, op school) of openbaar, (bijvoorbeeld voor ouders en familie op school of i.s.m. een presentatiepartner van De Dansers).

  • aantal deelnemers: in overleg
  • duur: 6-10 repetities
  • ruimte: afmeting afhankelijk van grootte groep met een vloer geschikt om te dansen, bijvoorbeeld speelzaal, gymzaal of dansstudio van De Dansers (Utrecht)

Leerkrachtentraining

Naast educatie voor kinderen en jongeren biedt De Dansers biedt ook teamtrainingen aan. Kom in beweging, ervaar het zelf, zet je zintuigen open en ga naar huis met diverse energizers en korte dansopdrachten die je morgen in de klas kunt toepassen.

Maatwerk

Staat jouw idee voor een project hier niet bij, of ben je benieuwd wat er nog meer mogelijk is? De Dansers doet vaak maatwerk in educatie. Kijk eens op onze maatwerk-pagina.

Contact

Voor meer informatie, vrijblijvende vragen of het boeken van ons aanbod, neem contact op met onze educatie medewerker Sanne Wichman: sanne@dedansers.com.