De Dansers met Ithaka op Zingende Beelden in Maxima Park, Leidsche Rijn

Voortgezet onderwijs

De Dansers komt graag samen met jongeren mentaal en fysiek in beweging. De energie en live-muziek in ons werk passen bij jong zijn en ons vak bestaat uit lichamelijk contact, emotie en kwetsbaarheid/jezelf zijn – thema’s met een grote betekenis onder jongeren. Met schoolvoorstellingen door het hele land staan we in contact met de samenleving van de toekomst, in de hele breedte.

Momenteel zijn de onderstaande voorstellingen als schoolvoorstelling te boeken in theaters of in gymzalen (klink op de afbeelding voor meer informatie, gratis lesmateriaal en workshop aanbod).

 

campagnebeeld Hush
Hush

 

Voor meer informatie of vragen over schoolvoorstellingen en workshops in Utrecht: neem contact op met educatie@dedansers.com. Voor informatie, kosten en boekingen buiten Utrecht: Frontaal theaterbureau via info@frontaal.com

 

Lesmateriaal

Bij elke voorstelling is lesmateriaal gratis online beschikbaar. Het materiaal bestaat uit een lesbrief, aangevuld met beeldmateriaal. Met achtergrondinformatie over de voorstelling, over de makers en spelers, de thema’s die aan de orde komen en bijvoorbeeld opnames uit de repetitiestudio. Ook bevat het opdrachten voor in de les, als voorbereiding op én verwerking van het voorstellingsbezoek.

Ter voorbereiding op het voorstellingsbezoek raden we aan om deze video klassikaal te bekijken:

 

Workshops

Professionele vakdocenten geven voor De Dansers workshops waarin jongeren meer over dans ontdekken. Door zelf te dansen, maar ook door samen naar dans te kijken, erover te praten en te interpreteren. We bedden de schoolvoorstellingen graag in met workshops, als voorbereiding op het voorstellingsbezoek en/of verwerking achteraf: de drietrapsraket van 1. nieuwsgierigheid opwekken, 2. inspirerend voorstellingsbezoek en 3. je eigen dansvermogen ontdekken kan de creatieve energie van leerlingen vleugels geven.

Workshops kunnen worden uitgebreid tot lessenseries waarin de focus kan liggen op zelf dansen, dans/kunst interpreteren of zelf een voorstelling maken. Daarnaast biedt De Dansers éénmalige, losstaande workshops als kennismaking met dans:

  • Dansactief. De jongeren gaan actief aan de slag met opdrachten van De Dansers vanuit een voor- of nabeschouwing. Samenwerken, fysicaliteit en plezier in beweging staan centraal. Er wordt gewerkt aan jezelf uit (durven) drukken, risico & (zelf)vertrouwen, overgave, verbeeldingskracht en associatief denken.
  • Dansverwoord. Dans geeft beweging in je lijf, maar ook in je hoofd. Wat zie je? Wat herken je? En als je het van de andere kant bekijkt? Hoe kun je dans interpreteren? Hebben we allemaal dezelfde ervaring? De klas wordt een plaats voor vrijdenken. De jongeren gaan op ontdekkingstocht in hun eigen beleving en ervaring. Vaak ‘begrijp’ je meer dan je in eerste instantie denkt.

Foto door Moon Saris. Drie leerlingen dansen met elkaar tijdens een workshop.

Maaktraject

De Dansers specialiseert zich in maaktrajecten, waarin educatie en creatie samenkomen. Jongeren worden even écht dansers en werken niet met een leraar, maar met een choreograaf gespecialiseerd in werken met jongeren. We werken in een snelkookpan aan een voorstelling en oefenen onderweg de verschillende vaardigheden die bij ons vak komen kijken: o.a. bewegen, presenteren, creëren, samenwerken, verantwoordelijkheid naar de groep.

In maaktrajecten ontpoppen muurbloempjes zich tot sterren, ontdekken blaaskaken hun zachte kant en ontstaan vriendschappen die er vaak eerst niet waren. Het proces wordt in wederzijds overleg vormgegeven en de uitvoering kan besloten plaatsvinden (bijvoorbeeld voor medeleerlingen of leerkrachten, op school) of openbaar, (bijvoorbeeld voor ouders en familie op school of i.s.m. een presentatiepartner van De Dansers).

  • aantal deelnemers: in overleg
  • duur: 6-10 repetities
  • ruimte: afmeting afhankelijk van grootte groep met een vloer geschikt om te dansen, bijvoorbeeld gymzaal of dansstudio van De Dansers (Utrecht)

Docententraining

Naast educatie voor kinderen en jongeren biedt De Dansers ook teamtrainingen aan. Kom in beweging, ervaar het zelf, zet je zintuigen open en ga naar huis met energizers voor in de klas en handvatten om voorstellingsbezoeken te begeleiden.

Maatwerk

Staat jouw idee voor een project hier niet bij of ben je benieuwd wat er nog meer mogelijk is? De Dansers doet vaak maatwerk in educatie. Kijk eens op onze maatwerk-pagina.

 

Contact

Voor meer informatie, vrijblijvende vragen of het boeken van ons aanbod, neem contact op met onze educatiemaker en -coördinator  Sanne Wichman: educatie@dedansers.com.